hren

Dvanajščak – Kozol

  • proizvodi

Pušipel | DK Grofovo cuvee | Pinot crni | Pinot bijeli | Graševina | Traminac poluslatki | Traminac suhi | Rosé pinot crni | Pinot bijeli, izborna berba | DK Grofovo cuvee | Graševina | Pinot crni

Vina koja proizvodimo u vinskoj kući Dvanajščak – Kozol

 

Pušipel

Suho, 10-12 °C

Pušipel

U okusu se pronalaze osvježavajuće arome limuna i limete te zelene jabuke.
Osvježavajuće vino koje ima izražene mineralno – citrusne note. Nježan je alkoholom te
je izraženija kiselina koja omogućuje konzumaciju sa svim srednjim i jači jelima.
Okus sjajno demonstrira potencijal sorte.

Preporuka konzumacije:

Ova vrsta vina prigodna je za konzumaciju uz pečenu piletinu sa restanim krumpirom
ili u kombinaciji sa međimurskim autohtonim mesom s tiblice i svježim sirom sa vrhnjem.


DK Grofovo cuvee

Suho, 10-12 °C

DK Grofovo cuvea

Izrazito lijepa mješavina: chardonnay pinot bijeli, pušipel i graševina. Ugodne svježine te
sa nijansom neprevrelog šećera. Ta polusuha nota mu daje izrazitu punoću i specifičnost
Međimurskog vinogorja. DK Grofovo cuvee ima izrazito punoću tijela sa bogatom
svježinom voćnosti.

Preporuka konzumacije:

DK Grofovo cuvee je vino koje odgovara uz svaku vrstu glavnoga jela. Može se
kombinirati uz neka lagana jela ( piletina sa tjesteninom ili povrćem), ali se sljubljuje
i sa jačim jelima ( pečena svinjetina sa restanim krumpirom ili sve vrste dimljenoga
mesa, polutvrdi i tvrdi sirevi).


Pinot crni

Suho, 14-16°C

Pinot crni

Svjetlucavo rubinaste boje sa mirisom na suho voće ( maline sa primjesama ribiza i kupine),
karamele i sa srednjim alkoholom.Ima lijepo razvijenu aromu koja dolazi do izražaja starenjem.
Okus ovog vina je izrazito dobar, slastan u svakom smislu riječi. Voće i ovdje dominira te su
kiseline krasno uravnotežene.

Preporuka konzumacije:

Crni pinot moguće je konzumirati uz sva jela koja se poslužuju sa crvenim mesom
(svinjetina, teletina i divljač) sa raznim dodacima kao što je pečeni krumpir ili hajdinska
kaša. Može se kombinirati i sa plavom ribom na žaru i šparogama.


Pinot bijeli

Suho, 10-12 °C

Pinot bijeli

Laganog je okusa koji aromom podsjeća na cvjetni med i karamelu. Ima srednji i manji
sadržaj kiselina i viši sadržaj alkohola. Nježno vino sa atraktivnim mirisima livadnog
cvijeća i zrelih vrsta jabuka.

Preporuka konzumacije:

Pinot bijeli se može konzumirati sa purećim medaljonima sa pancetom ili domaćim
špekom i kao prilog njoki.


Graševina

Suho, 10-12 °C

Graševina

Izraženog mirisa, zelenkasto – žuta boja i svjež i skladan (harmoničan) okus , suho,
srednjeg sadržaja alkohola, ugodno gorkastog okusa specifičnog za graševinu. Obiluje
aromama jabuke i nektarine popraćenim finim nijansama travnatih i citrusnih tonova.
Slatkast i kiselkast istovremeno sa sjajnim retro okusom.

Preporuka konzumacije:

Graševina je vinska sorta koja se sljubljuje uz jako puno vrsta jela, a kao primjer bi
naveli pečena patka sa povrćem ili bilo koja vrsta peradi. Može se kombinirati sa
tjesteninom u umaku od vrganja.


Traminac

Poluslatko, 8-10 °C

traminac-suho

Zlatno – žute boje izraženog mirisa, slatkog okusa koji podsjeća na miris ruže,livadno
cvijeće te ima svježe travnate note. Ima izrazito niske kiseline te viši sadržaj alkohola i
neprevrelog šećera.

Preporuka konzumacije:

Budući da je traminac polusuhi njegova količina neprevreloga šećera sljubljuje se uz
konzumaciju piletine sa tjesteninom u umaku od sira i mnoštvom začina.


Traminac

Suho, 10-12 °C

Traminac

Traminac je aromatična sorta vina kod koje do izražaja dolaze intenzivne mirisne note
cvijeće sa naglaskom na cvijet ruže. Kod kušanja suhog traminaca također dolaze do
izražaja te cvjetne note ruže kao i kod izborni berbi. U Međimurju ta sorta vina daje
izrazito svježe i mineralne osobine vinu pa je i traminac 2011 je u Splitu nagrađen kao
veliki šampion bijelih vina.

Preporuka konzumacije:

Pošto je traminac suho vina preporučili bih ga uz neko hladno predjelo ili glavno jelo.
Te note ruže izrazito se sljubljuju sa domaćim sirom sa vrhnjem i međimurskim autohtonim
mesom sa tiblice. Kod glavnog jela preporučuje se konzumirati sa slatkovodnim ribama na
žaru ili dimljenim lososom.


Rosé pinot crni

Poluslatko, 10-12°C

Rose pinot crni

Pinot crni rose je vino svijetlo ružičaste boje. Rose je slatkasto vino blagog okusa
šumskog voća ( borovnice, maline, kupine). Iznenadit će vas izrazitom voćnim notama u
okusu i u mirisu. Voće ovdje dominira te su kiseline krasno uravnotežene.

Preporuka konzumacije:

Pinot crni rose je poluslatko vino te se preporuča uz lagane slastice kao što su
pita od jabuka, lagani suhi kolačići te torte od sira.


Pinot bijeli, izborna berba

Poluslatko, vrhunsko vino

Rose pinot crni

Vino blago naglašenog i vrlo lijepog mirisa. Već nakon nekoliko trenutaka otvaraju se ugodni mirisi meda
i karamele s profinjenim završetkom na plemenitu plijesan. Okus je opojan, veoma sladak i gust.
Umjeren, vješto uravnotežen alkohol i glicerol stvaraju osjet glatkosti i pitkosti.

Preporuka konzumacije:

Pinot bijeli je desertno vino izraženog mirisa karamela i meda koje se može
sljubiti sa raznovrsnim slasticama. Kombinacija tog slatkog okusa vina i slatkih delicija može
se dočarati sa kolačima od sira ili laganim ljetnim desertima poput voćne torte.


DK Grofovo cuvee

Suho, 10-12 °C

DK Grofovo cuvea

Izrazito lijepa mješavina: pinot bijeli, graševina, chardonnay i moslavca ( pušipela).
Te sorte su idealna kompozicija mirisa i okusa. Nježno vino ujednačenih kiselina. DK
Grofovo cuvee je lagano i svježe vino koje se konzumira čisto, kao gemišt ili škropec.

Preporuka konzumacije:

DK Grofovo cuvee je vino koje odgovara pretežito uz svaku vrstu glavnoga jela. Može se
kombinirati uz neka lagana jela ( piletina sa tjesteninom ili povrćem), ali se sljubljuje
i sa jačim jelima ( pečena svinjetina sa restanim krumpirom ili sve vrste dimljenoga
mesa, polutvrdi i tvrdi sirevi).


Graševina

Suho, 10-12 °C

Graševina

Graševina je zelenkasto-žute boje i posjeduje izražen miris sorte. Svježeg i skladnog
(harmoničnog) okusa , srednjeg sadržaja alkohola te ugodno gorkastog okusa
specifičnog za graševinu. Obiluje aromama jabuke i nektarine popraćenim finim
nijansama travnatih i citrusnih tonova. Graševina je lagano i svježe vino koje se
konzumira čisto, kao gemišt ili škropec.

Preporuka konzumacije:

Graševina je vinska sorta koja se sljubljuje uz raznolika jela, a kao primjer bi naveli
pečenu patku sa povrćem ili bilo koju vrstu peradi. Može se kombinirati sa tjesteninom u
umaku od vrganja.


Pinot crni

Suho, 14-16°C

pinot-crni-1

Pinot crni je svjetlucavo rubinaste boje sa mirisom na suho šumsko voće, karamele i
sa srednjim alkoholom. Ima lijepo razvijenu aromu koja dolazi do izražaja starenjem.
Okus ovog vina je izrazito voćan. Dominacija te voćnosti uravnotežena je sa skladnim
kiselinama.

Preporuka konzumacije:

Crni pinot moguće je konzumirati uz sva jela koja se poslužuju sa crvenim mesom
(svinjetina, teletina i divljač) sa raznim dodacima kao što je pečeni krumpir ili hajdinska
kaša. Može se kombinirati i sa plavom ribom na žaru i šparogama.